Как да съхраните по-дълго дървената дограма?

Различни видове покритие

Специалистите твърдят, че е чудесно, ако можете да планирате препокриване на повърхността на вашата дървена дограма, преди да се е стигнало до някакво увреждане. Можете да избирате между покритие на базата на разтворител и покритие на водна основа, първо ЗАПЪЛНЕТЕ дупки и пукнатини и тогава запечатвайте.

Един съвет – не купувайте евтина дограма! По същата логика можете да погледнете и frombulgaria.org и да разберете заслужава ли си да купувате евтини врати.

Подрития на основата на разтворител :

Тези покрития са произведени на основата на терпентина. Това означава, че пигментите, втвърдителя (смола) и добавките се смесват с терпентин. Когато се изпари терпентинът, смолата и пигмента се втвърдяват и образуват защитен слой върху повърхността на дървото.

Покритията, основани на разтворител могат да бъдат категоризирани в три различни групи, а именно лакове, масла и хибриди:

  • Лак: Има много дълъг интервал на поддръжка от 3 до 5 години. Като цяло, той образува твърда, чуплива покривка, която не е в състояние да се движи с дървото, когато то се разширява и свива. Поради тази причина, преди нанасяне трябва да изшкурите старателно повърхността.
  • Масло: То има кратък интервал на поддръжка – на около шест месеца. Чисти маслени уплътнители, като ленено масло например, напълно проникват в дървото. Поради това не оставя защитен слой, а по-скоро пречи на водата да проникне в дървото. Маслата могат да бъдат изтрити с кърпа преди повторно нанасяне. Маслата показват истинската текстурата на дървото, но причиняват потъмняване с времето. Повечето масла са от естествен източник, като ленено масло и следователно могат да бъдат класифицирани като възобновяем продукт.
  • Хибрид: Уплътнител, който е формулиран по почти същия начин, както лака, но е по-малко вискозен, така че да прониква в дървото и също да образува защитен слой, който е мек и позволява да синхронизира с естественото движение на дървото. Той не е подходящ за високи носещи повърхности като дървени подове. Устойчив е на UV лъчение, съдържа водни репеленти и противогъбични агенти. Приложим е към всички външни дървени повърхности, включително врати, дограма и мебели. Трябва да се нанася на всеки 12-18 месеца.

Покрития на водна основа :

Лак на водна основа, това означава, че пигментите, втвърдителя (смола) и други добавки се смесват в водна основа. Може да се разрежда с нормална вода за пиене.

Дървените покрития на водна основа са относително нова технология. Този продукт е екологично чист, с ниски емисии на летливи органични съединения, затова е в съответствие с разпоредбите на някои страни за използването на боя на маслена основа.

Недостатъците на импрегнатори на водна основа включват това, че причиняват набъбване на зърнестата структура, затова се препоръчва процедура на шлифоване между слоевете. Те също така са по-скъпи, отколкото техните еквиваленти на маслена основа. Те имат срок на годност 12 месеца, което е по-кратък от импрегнатори на основата на разтворители, и трябва да се съхраняват при температура, която е над нулата и в контейнер, който не ръждясва.

Съветите са предоставени с любезното съдействие на Борман България